Nederland kent een paar gebieden waar je als mountainbiker meerdere dagen achter elkaar nieuwe trails kunt ontdekken. De Sallandse Heuvelrug is daar één van. Wij gaan daar een dag mountainbiken vanuit Hotel ‘De Uitkijk’ in Hellendoorn!
Als we Overijssel binnenrijden, stuurt de navigatie ons al snel de wat meer toeristische wegen op. Dit geeft gelijk al het gevoel dat we ons in minder dicht bevolkt gebied bevinden. Weg uit de randstad, een van de redenen waarom ik mountainbiken zo heerlijk vind.
Deze Heuvelrug is een stuwwal die ruim 150.000 jaar geleden is ontstaan. Grote hoeveelheden schuivend ijs hebben tijdens de ijstijd stenen en grond opgestuwd. Hierdoor zijn in deze omgeving 26 ‘bergen’ ontstaan. En waar hoogtemeters zijn, zijn mountainbike trails! 

Het Hotel waar we verblijven is omringd door bos. Het ligt, zoals je verwacht van een hotel met de naam ‘De Uitkijk’, op een heuvel met prachtig uitzicht over een stuk heide. Wat gelijk opvalt is het aantal mountainbikepaden dat we zien slingeren door de omliggende bossen. Vanaf het terras, waar we spreken met Helen, de eigenaresse van het hotel, zien regelmatig mountainbikers omhoog klimmen richting het hotel. Net voordat ze bij het hotel aankomen duiken ze weer een singletrack op. Deze locatie ligt letterlijk op een steenworp afstand van de route!  

Helen vertelt ons dat de route hier niet altijd langs ging. De route ging altijd door de bossen achter het hotel langs. Ze besloten toen bordjes met te plaatsen om de mountainbikers duidelijk te maken dat het terras open was voor een bak koffie met wat lekkers. Omdat deze bordjes aan de routepaaltjes vast werden gemaakt, kwam hier uiteraard al snel een reactie op vanuit de onderhoudsploeg. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Lokale held en coördinator van de mountainbikeroute Henk Poorte ging in gesprek met Helen. Een paar maanden later was de route van Hellendoorn een paar honderd meter trail rijker met een terras aan de route. Een mooi voorbeeld van omdenken en samenwerken.

‘In de kelder vonden we nog bordjes met ‘verboden voor mountainbikers’, deze hebben we snel weggegooid’, aldus Helen. ‘Mountainbikers zijn hier meer dan welkom.’ Hoewel het hotel en restaurant best chique zijn, zien we genoeg mensen in fietskleding in en uit lopen. ‘Veel van de mensen die hier met klanten dineren, zien we in het weekend op de fiets terug.’

Het restaurant heeft een zogeheten ‘BiB Gourmand’. Dit is een vermelding bij ‘Michelin’ voor een restaurant dat een uitstekende prijs/kwaliteit biedt. Oftewel, heel goed eten voor een prima prijs. En daar maken we tijdens onze lunch dan ook watertandend kennis mee!

Met een gevulde maag is het tijd om de trails te verkennen! Zoals gezegd pakken we hier direct de route van Hellendoorn op.  Deze is ruim achttien kilometer lang en heeft ruim 350 hoogtemeters. Deze route is voor iedereen goed te doen. Sommige stukken zullen wat uitdagend zijn vanwege pittig klimmen of een ietwat steile afdaling. Er zit een heerlijke flow in de singletracks, de omgeving is prachtig en de route wordt nergens saai. Niet voor niets heeft Hellendoorn tweemaal de award voor beste mountainbikeroute ontvangen tijdens de ‘MTB Trail Awards’.

De route is te combineren met de rollercoaster trails van Rijssen. In deze route zit een perfect flow die je het gevoel geeft alsof je in een achtbaan zit. Zeker een aanrader als je hier in de buurt bent. Daarnaast kan je ook terecht bij Holten, Lemele en Nijverdal. Deze routes hebben prachtige singletracks en mooie afdalingen, maar worden nergens echt spannend. Ideaal voor beginners en kilometervreters. Wij houden het deze dag bij de trails van Hellendoorn, want foto’s maken kost helaas ook aardig wat tijd. 

Een lunch of koffiebreak op het terras bij ‘De Uitkijk’ raad ik je sowieso aan. 

En mocht je in ‘De Uitkijk’ overnachten, dan kan je gebruik maken van een afspuitplaats en een beveiligde fietsenstalling. Het is dan wel niet de randstad, maar je fiets achter slot en grendel slaapt toch een stuk geruster. Ook aan de e-biker is gedacht. Er zijn een aantal laadpunten, zodat je bike, net als jij, de volgende ochtend weer vol energie zit voor een dag mountainbikeplezier!

Nuttige links:
De Uitkijk: Landgoed De Uitkijk
Meer info Trail Hellendoorn: MTB-route Hellendoorn